DHA (KYSELINA DOKOSAHEXAENOVÁ)

 Jedna z nejdůležitějších omega-3 mastných kyselin, která je spjata s řadou zdravotních benefitů

Kyselina dokosahexaenová se řadí k důležitým esenciálním mastným kyselinám, konkrétně k omega-3 mastným kyselinám. Nachází se v každé tělesné buňce, klíčovou roli hraje při fungování nervové soustavy a mozku a její dostatečný příjem je naprosto nezbytný během těhotenství a v dětství. Protože ji organismus nedokáže sám syntetizovat, je třeba jí dostatečné množství získávat ze stravy.

Z omega-3 mastných kyselin utváří DHA více než 90 % a tvoří také 25 % jejich celkového množství tuku. Čistě technicky si ji může organismus utvářet z kyseliny alfa-linolové (ALA), leč tento proces je velmi neefektivní a jen asi 0,1 až 0,5 % ALA se reálně transformuje na DHA. Pro úspěšnou přeměnu je nicméně podmínkou také dostatečný příjem vitamínů, minerálů omega-6 mastných kyselin.  Proto je vhodnější zajistit si dostatečný příjem DHA stravou.