Kefírové BIO Kolostrum QuraDea (Kefir Special) - 120 kapslí

Neohodnoceno
2 799 Kč –21 %
Kefírové BIO Kolostrum QuraDea (Kefir Special) - 120 kapslí
2 799 Kč –21 % 2 199 Kč / ks
Skladem
Možnosti doručení

Nejvyšší kvalita švýcarského BIO kolostra. Fermentované pravými kefírovými zrny a mrazem sušené. Ve fialovém skle Miron.

Detailní informace

Detailní popis produktu

První myšlenka vložit tibetskou houbu do nejkvalitnějšího čerstvého BIO kolostra a stvořit tak zlatavý mlezivový kefír - tedy bioaktivní savčí panaceu bohatou na desítky unikátních druhů probiotických bakterií a mikroorganismů, protilátek a růstových faktorů mleziva, peptidů a aminokyselin, tansfer faktorů, enzymů, minerálů, mastných kyselin mj. vč. nativních metabolitů kefírových zrn a mnoho dalších látek vznikla již v roce 2019 při zahájení spolupráce adamraw.cz s QuraDea ve Švýcarském Chamu.

Následně když pak v roce 2021 vznikl na mé zásady dost zkompromisovaný semi-fake produkt https://www.adamraw.cz/kefir-kolostrum-kapsle/ ,(který však stále solidně fungoval navzdory denaturaci nedokonalým procesem výroby a jen středně kvalitní zdrojové surovině) jsme dosud nerealizovatelnou myšlenku (protože jsem vždy chtěl jedině zcela RAW, nepasterizovaný a "živý" produkt) obnovili a více než rok jsme usilovně pracovali na její realizaci. 

Prošli jsme obrovským množstvím testování a mikrobiálních screeningů, experimentů s fermentací syrového kefíru bez pasterizace pouze tibetskou houbou v různých nejsanitárnějších laboratorních podmínkách a různých teplotách vč. dlouhotrvající pomalé fermentace úplně v chladu, rychlofermentace naopak v teple, kombinování mnoha různých druhů kefírových zrn dohromady a na stole se objevili dokonce mj. nápady jako rázové vlnění, ultra-fialové světlo a ultrazvuk pro potlačení limitů bakteriální "zátěže" finálního syrového produktu pro lidskou spotřebu dle směrnic legislativy EU.

Nikdy se nedalo do limitů vejít, protože kefírová fermentace je ultra-bakteriální proces a některé druhy bakterií se při něm ve vztahu ke směrnicím pro nepasterizované produkty lidské spotřeby mnohanásobně vymykají kontrole a limitům. Zjistili jsme navíc, že systém je nastaven tak, aby se nedal podobný produkt vlastně vyrobit jinak, než v domácích podmínkách a pro vlastní spotřebu (na vlastní riziko). Sama myšlenka - vyrobit lidem vlastně natolik syrový a nativní produkt, vzniklý navíc řemeslnou tradiční metodou jakoby jste si ho právě udělali doma a navíc jen několik hodin po porodu telat z jejich kolostra a své tibetské houby, navíc v BIO kvalitě (i proto se nemohli některé techniky potlačení limitujících bakterií použít - nejsou schváleny pro BIO produkty a/nebo pro mléčné výrobky) a prostřednictvím přirozené fermentace kefírovými zrny a pouze sušením mrazem pak zakonzervován pro trvanlivé použití ve fialovém skle Miron ke konzumaci kdekoli a kdykoli - byla velký sen. Věděl jsem, že když uspějeme toto bude doslova kefírový lék a nejsilnější + nejvýživnější probiotický výrobek na světě. A udělali jsme pro tento sen vše co bylo možné.

Přestože se zkrátka nepodařilo při fermentaci dostat mikrobiologii pod kontrolu jako u našeho nepasterizovaného čistého kolostra https://www.adamraw.cz/vyhledavani/+Nepasterizovan%C3%A9+RAW+BIO/ , myšlenku jsme nevzdali a přemýšleli jak se dostat legálně alespoň co nejblíže tomu mému původnímu snu. Semi-fake produkt od PP mezitím slavil obrovský úspěch tísicemi prodaných ks u nás a desítek našich velkoobchodních partnerů po Evropě a já věděl, že i když produkt má něco do sebe, tak velké kompromisy v jeho produkci podlamují jeho legitimitu u nejnáročnějších, jako jsem zejména já osobně. Není možné po fermentaci kefírem již produkt denaturovat (ani sušením rozprašováním), bere to většinový smysl celému kysání houbou, kultury jsou neaktivní a víceméně hl. parabiotické (viz níže). Stejně tak není možné používat bílé standardizované denaturované kolostrum pokud chcete vytěžit pro organismus opravdu to nejlepší.

Věděl jsem, že když nemůžeme udělat 100% snu, pokusíme se alespoň o 90% a šetrnou termizační-pasterizaci jsem začal brát opravdu jen jako 10% neúspěch. Věděl jsem totiž, že čisté nepasterizované BIO kolostrum jsme již zvládli a máme ho výhradně již X let k dispozici pro celý trh se všemi jeho unikátními benefity - proto pokud se na něco musíme zaměřit u kefírového kolostra a jsme prostě nuceni alespoň nějak mlezivový základ ošetřit, aby tibetská houba nevystřelila mikrobiologii (při až 2 denní fermentaci) do oblak, musí to být nativní obsah toho, co vznikne při fermentaci a díky vedlejším metabolitům kefírových zrn tibetské houby. Vytvořili jsme tedy proces, jež kompromis v denaturaci zdrojového kolostra šetrnou pasterizací vykompenzuje absolutním syrovým/RAW řešením od momentu vložení tibetské houby do tekutiny. Od tohoto momentu je produkt a vše nové co v něm díky kefíru vznikne zcela RAW.

Nenechte se však mýlit, náš proces je radikálně řemeslný - natolik řemeslný, že se reálně 6 hodinové nejlepší BIO kolostrum světa sice šetrně pasterizuje, ještě čerstvé se však převeze do blízké laboratoře a ponoří se do něj autentická živá tibetská houba, která ho až 48h reálně fermentuje v nejlepších vzduchových podmínkách, následný nápoj kolostrumového kefíru je pouze vyšetřen na mikrobiologii a následně vysušen mrazem do finálního zlatavého kyselkavého krystalického prášku (lyofilizátu) nesrovnatelného s čímkoli jiným na trhu (v budoucnu plánujeme i produkci 100g a 250g práškové sypké verze, stejně jako u našeho nepasterizovaného raw kolostra optimal). I když je na zdrojové kolostrum nuceně použita šetrná pasterizace tak PŘESTO NENÍ v každé šarži mikrobiologie v pořádku a kefír se často v takových případech musí likvidovat!! Představte si tedy kde byla mikrobiologie při nepasterizovaném základu.

Foto srovnání nejkvalitnějšího semi-surového 6h bio kefírového NEstandardizovaného, celistvého a od fermentace RAW (NEdenaturovaného mrazem sušeného) kolostra VS střední kvalita 24h, standardizovaného, sušeného rozprašováním

Pokud již máte představu, jak náročný výsledek komplikovaného, důmyslného a dlouhého procesu získate tímto produktem, pojďme si shrnout něco z historie kefírových "svatých" zrn a detailní popis produktu..

Jedná se o nejkvalitnější, pravou tibetskou houbou fermentovaný kolostrumový semi-raw kefír - mrazem sušený. Fermentováno pravými kefírovými zrny do zcela unikátní podoby a kvality, jaká na trhu nikdy neexistovala.

  • Baleno ve fialovém skle Miron (více infa úplně na konci této stránky)
  • Odebíráno do max. 6 hodin po porodu
  • Fermentováno pravou tibetskou houbou
  • Celistvé (plnotučné a plnobílkovinné), NEstandardizováno
  • Semi-RAW - Zpracované jen nejšetrnější termizační pasterizací a následně fermentací kefírem a následně sušením mrazem (od vložení tibetské houby do kolostra je celý postup RAW)
  • Díky přirozené fermentaci kefírovými zrny obsahuje 30krát méně laktózy (pouze 12,5 mg na kapsli)!
  • Kefírové fermentované kolostrum obsahuje 65x více nízkomolekulárních peptidů

Mám osobní zkušenost s výrobou pravého domácího surového kefíru pomocí tibetské houby již více než 10 let. Dá se říct, že mj. jsem byl prvním a hlavním propagátorem přípravy a užití pravého Kefíru u Nás ve sportovní sféře i na videích již od roku 2011 a i na všech našich pořádaných workout kempech později (SebeRevolta, Raw Workout..), kde jsem osobně připravoval surový Tibetský kefír i pro více než 40 lidí každý den. I z toho důvodu mám ke všem výsledným produktům tibetské houby velkou osobní preferenci a sympatii. Vytvoření kefíru z kolostra (nejvýživnějšího a nejlepšího mléčného produktu vůbec) je pak definitivní sen.

Vitamíny a živiny kolostra mohou být změněny díky bakteriím při fermentaci. Některé kmeny bakterií tvoří ještě více vitamínů a/nebo jejich nové formy (K2, B12..). Celkově jsou živiny díky fermentaci mnohem lepší než v běžném kolostru, protože bakterie zlepší biodostupnost/vstřebávání živin a tvorbu enzymů. Kefírové kolostrum má také vysoké hladiny biotinu, folátu, enzymů, bioaktivních peptidů a prospěšných kyselin (mléčné a octové). Kolostrový kefír má více než 30 kmenů bakterií a mnoho kmenů kvasinek. Počet probiotických CFU za ideálních podmínek může dosahovat až 2,4 bilionu na šálek. S průměrným kvasem je to pravděpodobně reálně několik set miliard na šálek. Ale i to je stále obrovské množství probiotik.

O kefíru

Kefír je fermentovaný probiotický nápoj, který je známý pro své prospěšné vlastnosti. Studie ukázaly, že mléčný kefír koreluje s širokou škálou výhod, včetně zlepšení trávení [ 1 ], snížení krevního tlaku a cholesterolu [ 2 ], prevence rakoviny [ 1 ], zlepšení imunitního systému [3] a snížení astmatu a alergií. [ 2 ].

Kefír je jedinečný  
Přestože na světě existuje mnoho různých druhů fermentovaného mléka [ 4 ], mléčný kefír je jedinečný, protože se vyrábí z kefírových „zrn“. Kefírová zrna nejsou pravá zrna, ale ve skutečnosti jsou to symbiotické kolonie bakterií a kvasinek v proteinové a lipidové matrici tzv. Tibetské houby. Kefírová zrna připomínají malé kousky květáčků a fermentují mléko štěpením laktózy na kyselinu mléčnou a další prospěšné složky při současné tvorbě metabolitů a produkci desítek kmenů bakterií a kvasinek. Proteiny jsou štěpeny na pepitdy a tvoří se mj. enzymy a vitamíny.  

Mléčný kefír je nyní široce známý a konzumovaný v mnoha zemích po celém světě, ale po mnoho staletí byl mléčný kefír přísně střeženým tajemstvím oblasti severního Kavkazu v Rusku. Obyvatelé severního Kavkazu jsou proslulí svou dlouhověkostí, s jedním z nejvyšších podílů stoletých lidí na světě. Mléčný kefír je v této oblasti základním jídelníčkem.    

Mléčný kefír se tradičně vyráběl spojením čerstvého mléka a kefírových zrn uvnitř vaků z kozí kůže. Během dne byly tašky z kozí kůže zavěšeny na slunci u dveří a šťouchány nebo tlačeny každou osobou, která prošla dveřmi. Jak se mléčný kefír spotřebovával, bylo do sáčku z kozí kůže přidáno více čerstvého mléka, čímž se vytvořil kontinuální fermentační cyklus.

Zrna prorokova

Mléčný kefír je znám několik tisíc let. Jeho nejstarší stopy byly nalezeny ve 4000 let staré hrobce nacházející se v oblasti Xiohe v Číně.

Kefír se proto konzumoval již ve starověku! V průběhu věků byl kefír údajně ceněn a konzumován mnoha kulturami po celém světě.

Podle několika historiků se však k nám mléčný kefír dostal dnes díky svému velkému významu pro národy severního Kavkazu.

Před více než 2000 lety byla tato oblast mezi Ruskem a Gruzií osídlena kočovnými horskými lidmi, kteří chovali stáda koz a dobytka pro mléko. Máme tendenci na to zapomínat, ale čerstvé mléko má velmi krátkou trvanlivost. Bez lednice je nejlepší způsob jeho uskladnění kvašení. Kavkazští kočovníci tedy fermentovali své mléko s kefírovými zrny a kefír byl součástí jejich každodenního života. Tato technika se předávala z generace na generaci a kefírová zrna byla velmi cenná a patřila k rodinnému dědictví.

Obyvatelé kavkazských hor vyrábějí kefír tisíc let. V této oblasti jsou kefírová zrna známá pod názvem "Zrna prorokova" [ 5 ]. Jejich tradiční legendou o původu kefírových zrn je, že prorok Mohamed daroval kefírová zrna pravoslavným křesťanům v této oblasti [ 6 ]Říká se, že Mohamed naučil lidi vyrábět kefír a lidé uctívali kefír jako potravinu podporující zdraví.

Kefirová zrna a způsoby výroby kefíru udržovali lidé v kavkazských horách po mnoho generací v tajnosti. Vlastnictví kefírových zrn se v tomto regionu rovnalo bohatství. Lidé věřili, že výhody kefíru by se nějak snížily, kdyby tajemství výroby kefíru bylo sdíleno mimo jejich region. Traduje se, že Marco Polo vyzkoušel kefír a kefír byl ceněn jako léčivá potravina, ale klíče k výrobě kefíru nebyly sdíleny až do počátku 20. století.

Skutečný příběh o podvodu, zajetí a odplatě
Vzhledem k tomu, že mléčný kefír byl přísně střeženým tajemstvím, tak jak se tedy vůbec stal známějším? Tady se příběh mléčného kefíru stává ještě zajímavějším..

Ruský imunolog Dr. Ilja Iljič Metchnikoff (který v roce 1908 obdržel Nobelovu cenu za práci o imunitě) se začal zajímat o poznání příčin výjimečné dlouhověkosti lidí v oblasti Kavkazu a dalších regionech. Metchnikoff dospěl k závěru, že zakysané mléko, včetně mléčného kefíru, je jedním z klíčů k dlouhověkosti a vitality. Po vydání Metchnikoffovy knihy Prodloužení života v roce 1907 se Všeruská lékařská společnost rozhodla oficiálně používat mléčný kefír jako léčebnou kůru per své pacienty.

Kavkazská oblast. Obrázek z freeworldmaps.net
 
Bratři Blandové z Moskevské mlékárny byli pověřeni Všeruskou lékařskou společností získat kefírová zrna od kmenů v kavkazských horách. Kmeny však odmítly bratrům Blandovům prodat jakákoli kefírová zrna kvůli stávajícím legendám a ochraně tajemství. Bratři tedy přišli s plánem, jak získat kefírová zrna: pošlou krásnou ženu na dvůr kmenového prince Beka-Mirzy Barchorova a ona jako lákadlo získá nějaká kefírová zrna. Pro tuto významnou misi byla vybrána Irina Sakharova, zaměstnankyně bratří Blandovů [5].
 
Irina Sakharova a princ Barchorov, 1908. Obrázek z Revolution Fermentation
 
Přestože se Irině podařilo upoutat zájem prince Barcharova, odmítl jí dát jakákoli kefírová zrna. Irina odešla od prince, avšak ten vyslal domorodce, aby ji zajali s úmyslem donutit ji vzít si ho. Bratři Blandovští provedli záchranu Iriny dříve, než se mohl uskutečnit nucený sňatek. Když Irina předložila carovi svou stížnost, princ Barcharov dostal příkaz, aby Irině odplatil. Přestože jí bylo nabídnuto zlato a šperky, Irina odmítla. To, co si vytrpěla, mohlo být kompenzováno jediným způsobem: kefírovými zrny. A tak Car oficiálně nařídil princi Barcharovovi, aby dal Irině 10 liber kefírových zrn! (toto je skutečný příběh)
 
Kefír jako národní lidová medicína

Jakmile měli bratři Blandovští zrna mléčného kefíru, začali vyrábět kefír pro již zmíněnou Všeruskou společnost lékařů. Kefír byl reálně používán v ruských nemocnicích k léčbě široké škály stavů včetně poruch trávení, rakoviny, arterosklerózy a tuberkulózy [ 5 ]. Dokonce i nyní se kefír běžně používá pro nemocniční pacienty, kojence a nemohoucí lidi ve východní Evropě [ 7 ].

Do 30. let 20. století se kefír vyráběl ve velkém, aby uspokojil širokou veřejnou poptávku v Rusku. Trvalo několik desetiletí, než byl komerční proces výroby kefíru ve velkém měřítku zdokonalen. Mléčný kefír byl zaveden do západního světa v 60. letech 20. století. V poslední době se mléčný kefír stal velmi žádanou potravinou s rychle rostoucím globálním trhem.   

V současné době mnoho spotřebitelů, kteří dbají na své zdraví, používá pravá kefírová zrna ke snadné výrobě vlastního řemeslného mléčného kefíru doma. Na rozdíl od komerčního kefíru, který byl vyvinut v Rusku, je většina komerčně připraveného kefíru na dnešním trhu vyrobena z přímo nastavených práškových kefírových kultur. Tyto práškové kultury obsahují podstatně méně probiotických kmenů než kefírová zrna (někdy pouze 2-3 a navíc neaktivních ve výsledném produktu ve srovnání s 28+ v tradičním domácím z tibetské houby a aktivních), ale produkují masově konzistentnější komerční produkt. Co je nejdůležitější, od pradávných počátků až po současnost je mléčný kefír opravdovou superpotravinou, která obohacuje zdraví lidstva.

Reference:
[ 1 ] Zeynep B. Guzel-Seydim, Tugba Kok-Tas, Annel K. Greene & Atif C. Seydim. "Recenze: Funkční vlastnosti kefíru." Critical Reviews in Food Science and Nutrition , 51:3, 261-268, 2011. doi: 10.1080/10408390903579029   

[ 2 ] Bourrie, Benjamin CT a kol. "Mikrobiota a zdraví prospěšné vlastnosti fermentovaného nápojového kefíru." Frontiers in microbiology sv. 7 647, 2016. doi: 10.3389/fmicb.2016.00647   

[ 3 ] de Oliveira Leite, Analy Machado a kol. "Mikrobiologické, technologické a terapeutické vlastnosti kefíru: přírodní probiotický nápoj." Brazilský mikrobiologický časopis: [publikace Brazilské společnosti pro mikrobiologii] sv. 44,2 341-9, 2013. doi:10.1590/S1517-83822013000200001   

[ 4 ] „Fermentované mléčné výrobky“, Wikipedie, Wikimedia Foundation, 11. srpna 2020. https://en.wikipedia.org/wiki/Fermented_milk_products  

[ 5 ] Shavit, E. „Obnovený zájem o kefír, starověký elixír dlouhověkosti“. Houby , sv. 1-2, 2008. http://www.medicinabiomolecular.com.br/biblioteca/pdfs/Doencas/do-1175.pdf   

[ 6 ] Seifi, P. "Magický kefír." Web Russian Life, 2016. https://russianlife.com/stories/online/magical-kefir/  

[ 7 ] Nielsen B, Gürakan GC, Unlü G. „Kefír: mnohostranný fermentovaný mléčný výrobek.“ Probiotics Antimicrob Proteins 6: 123–135, 2014. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25261107/ 

Zdroj: rawmilkinstitute.org

Kmeny bakterií a kvasinek nalezené v kefírových zrnech (a kefíru samotném):

Následující kmeny jsou seskupeny podle typu a jsou výsledkem dlouholetého výzkumu Dominica Anfiteatra, předního výzkumníka kefíru.

Laktobacily:

Lactobacillus acidophilus
Lb. brevis [Possibly now Lb. kefiri]
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. fermentum
Lb. cellobiosus
Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus
Lb. delbrueckii subsp. lactis
Lb. fructivorans
Lb. helveticus subsp. lactis
Lb. hilgardii
Lb. helveticus
Lb. kefiri
Lb. kefiranofaciens subsp. kefirgranum
Lb. kefiranofaciens subsp. kefiranofaciens
Lb. parakefiri
Lb. plantarum

STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI

Streptococcus thermophilus
St. paracitrovorus ^
Lactococcus lactis subsp. lactis
Lc. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
Lc. lactis subsp. cremoris
Enterococcus durans
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Leuc. mesenteroides subsp. mesenteroides
Leuc. dextranicum ^

Kvasinky

Dekkera anomala t/ Brettanomyces anomalus a
Kluyveromyces marxianus t/ Candida kefyr a#
Pichia fermentans t/ C. firmetaria a
Yarrowia lipolytica t/ C. lipolytica a
Debaryomyces hansenii t/ C. famata a#
Deb. [Schwanniomyces] occidentalis
Issatchenkia orientalis t/ C. krusei a
Galactomyces geotrichum t/ Geotrichum candidum a
C. friedrichii
C. rancens
C. tenuis
C. humilis
C. inconspicua
C. maris
Cryptococcus humicolus
Kluyveromyces lactis var. lactis #
Kluyv. bulgaricus
Kluyv. lodderae
Saccharomyces cerevisiae #
Sacc. subsp. torulopsis holmii
Sacc. pastorianus
Sacc. humaticus
Sacc. unisporus
Sacc. exiguus
Sacc. turicensis sp. nov
Torulaspora delbrueckii t
* Zygosaccharomyces rouxii

Přestože legislativa EU nedovoluje vytvořit popis potenciálu plnohodnotným, níže naleznete maximální informační zázemí tohoto konkrétního produktu.

OBSAH: 120 kapslí po 340mg (41g) z toho kolostrumový kefír 30g

Složení v 1 kapsli: BIO švýcarské kravské kolostrum (250mg), pasterizované, kefírem fermentované a lyofilizované*, obsahuje stopovou laktózu, vegetariánská kapsle (hydroxypropylmethylcelulóza) 90 mg*, BIO kefír*.
*z Ekologického zemědělství CH-BIO-006 (Švýcarsko)

Kolostrum je jedinečný elixír. Je to první mateřské mléko, které všichni savci - včetně lidí - dostávají ihned po narození. V průběhu vývoje matka příroda vybavila kolostrum velkým množstvím životně důležitých a ochranných látek. Tato nezávadnost umožňuje novorozencům vyvinout vlastní imunitní systém. Posiluje jejich obranné síly a podporuje dobrý start do života a zdravý růst od začátku.

Během evoluce matka příroda poskytovala kolostrem ohromné množství úžasných látek. U novorozenců tento zvláštní význam podporuje dobrý start do života a zdravý růst. Po kojeneckém období jako doplněk stravy dále poskytuje hovězí kolostrum cenné živiny, které vyživují a podporují mladé i staré. Sotva existuje jiný přírodní produkt, který nabízí tolik dokonale vyvážených a vysoce koncentrovaných živin jako kolostrum.

Kolostrum je jedním z nejbohatších potravinových zdrojů protilátek.
Kolostrum poskytuje nejzákladnější nutriční hodnotu a je kompletní zdroj potravy, který je tak výživný a komplexní, že můžeme skutečně mluvit o nutriční symfonii: všechny živiny spolupracují synergicky a vytvářejí společný celek. Kolostrum ale není jen jídlo. Je to také vysoce sofistikovaný celotělový signalizační systém, který interaguje s mnoha částmi těla, například s endokrinním a imunitním systémem. Bovinní kolostrum je velmi podobné lidskému kolostru a má mnoho stejných složek.

KEFÍREM-FERMENTOVANÉ KOLOSTRUM: AUTENTICKÝ QUIN-BIOTICKÝ DOPLNĚK STRAVY
Světově nejkvalitnější zlaté, plnotučné BIO švýcarské kolostrum QuraDea se fermentuje 2 dny. K tradiční, pravé fermentaci se používají pouze kefírová zrna tibetské houby.

Po dokončení fermentace je původní obsah kolostra přeměněn. Bylo vytvořeno více než 300 nových unikátních bioaktivních peptidů a byl vytvořen vlastně quin-biotický (5 složkový) doplněk. "Quin-biotic" je nový termín pro all-in-one prebiotický, probiotický, parabiotický, postbiotický a "PROBIOTA-CEUTICKÝ" doplněk stravy.

Uvědomte si, že toto není laboratorně vyrobená formulace jednotlivých izolovaných sloučenin. Kefírem-fermentované kolostrum je silné nejen kvůli nutričním sloučeninám obsaženým v kolostru nebo mikroorganismům nacházejícím se v kefíru. Je tak mocný právě proto, že se kultivuje a transformuje společně. Symbiotické a synergické interakce, ke kterým dochází během fermentační fáze, plně realizují úžasný potenciál komplexnosti a synergie v přírodních potravinách!

PREBIOTICKÉ, PROBIOTICKÉ, PARABIOTICKÉ, POSTBIOTICKÉ A „PROBIOTACEUTICKÉ“: ALL-IN-ONE
Prebiotika: Nízkomolekulární peptidy (<3000 Da), ale také rozmanitý výběr polysacharidů, jako je kefiran, jsou zodpovědné za různé prebiotické účinky.

Probiotické: Probiotické účinky mají následující intaktní a životaschopné mikroorganismy: Lactobacillus spp. (L. acidophilus, L. kefiranum, L. parakefir, L. helveticus, L. delbrueckii - bulgaricus, L. casei, Saccharomyces spp., Lactococcus lactis a C. lipityca a DALŠÍ). Tyto rozmanité kmeny pocházejí z originálních silných a velmi rozmanitých tradičních kefírových zrn tibetské houby, o kterých se říká, že obsahují velké množství CFU a desítky různých druhů bakterií a kvasinek.

Parabiotické: Parabiotické účinky jsou způsobeny inaktivovanými mikrobiálními buňkami probiotik. Jedná se o neporušené nebo naprasklé buňky, které obsahují buněčné složky. Tyto složky zahrnují vše od peptidoglykanů a teichoových kyselin až po povrchové proteiny a dokonce i surové buněčné extrakty se složitým chemickým složením.

Postbiotický: postbiotický účinek je způsoben mastnými kyselinami s krátkým řetězcem produkovanými mikroorganismy během fermentace mastných kyselin s delším řetězcem, stejně jako enzymy a biosurfaktanty.

PROBIOTACEUTICKÉ: faktory odvozené od probiotik, které například přispívají ke střevní homeostáze. Probioticky odvozenými funkčními faktory mohou být všechny druhy biomolekul a metabolitů, včetně peptidů, ale také deriváty indolu a dokonce i bakteriocidy, jako je reuterin, nisin a pediocin. Bylo prokázáno, že tyto faktory regulují reakce hostitele a jsou považovány za podpůrné.

DALŠÍ SYNERGIE
Kromě bioaktivních peptidů lze v kefírem fermentovaném kolostru nalézt stovky dalších biomolekul. Hlavními složkami jsou volné aminokyseliny, biologické kyseliny, vitamíny, probiotické mikroorganismy, imunoglobuliny, laktoferin, transfer faktory, růstové faktory, enzymy, cytokiny, PRP, antioxidanty, endorfiny, interleukiny, interferony, telomeráza, transferin, biotin, L-karnitin, melatonin, inzulín, lysozym, C3, C4 a orosomukoid, α-1-fetoprotein, α-1-antitrypsin, faktory aktivující makrofágy (MAF), xantinoxidáza a laktoperoxidáza.

PEPTIDY
Fascinující vlastnosti potravinářských peptidů jsou stále více uznávány. Mnoho z fyzikálně-chemických rolí přirozeně se vyskytujících peptidů s nízkou molekulovou hmotností je vykonáváno peptidovými sekvencemi, často kódovanými v mateřském proteinu. Bioaktivní peptidy jsou definovány jako peptidové sekvence aminokyselin, buď jako izolované struktury nebo v proteinu, o kterých je známo, že mají vliv na funkce a vitalitu lidského těla. Tato bioaktivita přesahuje známou nutriční hodnotu aminokyselin a bílkovin. Bioaktivní peptidy jsou skutečnými transportními molekulami a mohou regulovat důležité, specifické a prospěšné tělesné funkce na buněčné úrovni.

PALEO-FRIENDLY A PŘIJATELNÉ
Fermentované potraviny a nápoje starého světa s největší pravděpodobností doprovázely a usnadňovaly přechod komunit lovců a sběračů na zemědělské komunity během neolitické revoluce, asi před 14 000 lety. V mnoha tradičních kulturách zůstaly od té doby stavebním kamenem lidské stravy.

Naše historie s mlékem představuje hádanku typu "co bylo první, slepice nebo vejce". Lidé nemohli nápoj strávit, dokud se u nich nevyvinuly mutace, které jim k tomu pomohly – ale ke změně DNA museli konzumovat mléko. "Vždy stojí otázka, co bylo první?: kulturní praxe nebo mutace," říká pan K., "ale není to otázka čeho. Existují důkazy, že jsme mléko požívali dříve, než jsme měli genetické nástroje k jeho správnému trávení.

Na základě nejstarších jeskynních maleb se zdá, že naši předkové měli s dobytkem symbiotický vztah mnohem delší dobu. Je velmi pravděpodobné, že sporadická konzumace mléčných výrobků, nebo dokonce mleziva, proto nebyla ničím neobvyklým. Mléčné výrobky sice nepatří do nejpřísnější verze paleo stravy, ale fermentované formy mléčných výrobků jsou přijímány a respektovány v méně přísných variantách, případně na základě osobní tolerance a preference. Takové výrobky totiž tvoří téměř vlastní skupinu potravin a výrazně se liší od nefermentovaných mléčných výrobků už minimem laktózy a transformovaným obsahem díky přirozenému kvasnému procesu.

ROZDÍL FERMENTOVANÝCH PRODUKTŮ
Fermentované mléčné výrobky se zásadně liší od nefermentovaných mléčných výrobků. Fermentací se z běžného mléka stane úplně jiný produkt. Mléčné cukry se štěpí a mléko se obohacuje a transformuje mnoha způsoby. Nežádoucí a potenciálně problematické složky mléčných výrobků se během procesu přeměňují a zůstávají v konečném produktu s malým množstvím nebo žádným negativním efektem. Relevantním a dobře známým příkladem je mléčný cukr laktóza. Fermentace zároveň zvyšuje komplexnost a nutriční hustotu, protože kefírové bakterie a kvasinky produkují další a další živiny. Výsledkem je dobře snášený, bohatší a zdravější produkt ve srovnání s nefermentovanými mléčnými výrobky. Jasná definice fermentace by mohla znít: „nutriční obohacení prostřednictvím příznivého mikrobiálního růstu a enzymatických přeměn složek potravy“.

NOVÝ KONCEPT
Kefír je považován za krále fermentovaných potravin nejen proto, že činí mléčné výrobky stravitelnějšími, ale také proto, že nabízí bezkonkurenční komplexnost složení a nutriční hustotu. Z těchto důvodů jsme v QURADEA převzali koncept kefíru a aplikovali jej na naše bovinní kolostrum: nejzákladnější formu potravy.

KRAVSKÉ kolostrum VS. jiné druhy (ovčí, kozí, atd..)

Všeobecně vůbec nedoporučuji mléčné výrobky a mléko, ale jen vlastní výsledné produkty fermentace dle tradičních surových receptů starého světa a našich předků. Ideálně pak častěji z kozího mléka, protože je svým složením bližší lidskému mateřskému mléku než jiné druhy a lepší stravitelnost jeho molekulárně menších makroživin hraje v objemu běžné stravy velikou roli - obzvláště pak u citlivých osob. V případě kolostra však hrají roli zcela jiné faktory, kvůli kterým upřednostňuji a doporučuji kravské kolostrum před všemi ostatními druhy.

V první řadě jsem vrcholový sportovec a velmi aktivní člověk a kravské kolostrum má zdaleka nejvyšší obsah růstových faktorů, hormonů a protilátek ze všech druhů - má tedy nejlepší potenciál pro budování, zesílení a regeneraci těla - zejm. svalové hmoty, šlach, kostí a kloubů. MAKROživiny jako jsou laktóza, typy kaseinu (A1 vs. A2), velikost tukových globulí apod. má smysl řešit pouze u většího objemu stravy (např. kozí vs. kravský jogurt nebo litr kozího vs. kravského kefíru), sušené kolostrum se však dávkuje (kvůli své vzácnosti a ceně) v řádech gramů a jeho hodnota spočívá v MIKROživinách, růstových faktorech, bio-identických hormonech, imunitních faktorech atd. - tedy unikátních kolostru vlastních látkách. Např. mléčné bílkoviny (z níž je kasein jen část) obsahuje toto kolostrum v 1g (4 kapsle) pouze 0,39g. Laktózy 0,05g a tuku 0,2g. To jsou zanedbatelná a stopová množství. Je tedy samozřejmě nesmysl u kolostra jakkoli řešit MAKROživiny pokud nejste vyloženě alergik anebo velmi citlivá osoba s intolerancemi. Pro takové osoby je však obecně nejlepší nepoužívat mléčné výrobky žádné.

Nejdůležitější je každopádně u kolostra jeho obsah hormonálních látek, imunoglobulinů(protilátek) a růstových faktorů, dle testů (viz. tabulka níže) můžeme vidět, že kravské kolostrum má spoustu progesteronu, pregnenolonu a dokonce i nějaký testosteron, což samozřejmě lépe vyhovuje sportovcům i sportovkyním, na druhou stranu např. kozí kolostrum je extrémně bohaté na ženské pohlavní hormony, což z něj dělá skvělou volbu třeba pro starší ženy a během menopauzy(když vlastní produkce estrogenů v těle pomalu vysychá) - naopak ale velmi NEvhodný doplněk pro všechny děti až do konce puberty, kvůli velkému množství estrogenů.

 Všichni savci mají stejné pohlavní hormony, lidé mají stejné pohlavní hormony jako delfíni nebo sloni!..Nebo jako krávy, kozy a ovce, od kterých se odebírá kolostrum. Nejsou druhově odlišné. Tyto bioaktivní látky můžeme absorbovat přímo přes sliznici v našich ústech a tenkém střevě. Hormonální analýza různých vzorků kolostra ukázala následující průměrný obsah:

Analýza hormonů v nanogramech na 1 gram mrazem sušeného prášku (3 druhy kolostra):

Hormony Kráva Koza Ovce
pregnenolon 31.73 12.63 5.07
progesteron 0,63  0,18 0,31
androstendion 1,86  0,15 n.b.
testosteron 0,07  n.b. n.b.
epi-testosteron 0,50  0,32 0,22
estrone 15,83 171,83 30,70
estradiol-17alfa 4,63  176,03 16.30
estradiol-17beta 5,53 8.50 2,80

Toto se týká jen celistvého kolostra, které nebylo odtučněno. Odtučněná kolostra mají obsah hormonů a dalších látek daleko nižší! Jakkoli modifikované nebo odtučněné kolostrum nemohu doporučit k užívání. Protože zejm. hormonální látky - jsou syntetizovány z cholesterolu (viz. graf níže) a jsou lipofilní(rozpustné v tucích); tzn. ulpívají v tukové membráně. Z výsledků analýzy v renomovaných Švýcarských laboratořích také jasně vyplívá, že kravské kolostrum obsahuje zdaleka nejvíce růstových faktorů, ze všech běžných druhů kolostra.

Kolostrum tedy obsahuje biologicky identické hormony, které nejsou v přírodě(světě savců) druhově odlišné. Hormon je starořecký termín, který lze přeložit jako „pohon“. Jedná se o vnitřní sekreční žlázové látky, které „aktivují“ orgány a metabolismus. Kolostrum obsahuje mnoho mužských a ženských pohlavních hormonů a obecně nejvhodnějším druhem pro nejširší skupinu (ne-alergických) lidí všech věkových kategorií (zejména pak sportovců, sportovkyň a aktivních lidí) je jednoznačně KRAVSKÉ kolostrum.

Většina z nás, středo-evropanů je na mléčné produkty specificky adaptovaná, což dokazuje i velká spotřeba(bohužel) pasterizovaných kravských produktů u nás. Genotypově nám v našich končinách (ČR/SR) také kravská produkce více sedí - toto dokládá celá historie a statistiky chovu skotu a mléčných zvířat u nás. Proto 90% Čechů a Slováků zcela přirozeně ohrne nad kozím nebo ovčím nos a když půjdou s instinktem, tak upřednostní raději kravskou produkci. Většině lidí v našich oblastech zkrátka nesedí jak pach tak chuť těchto mlék, což samo o sobě mnohé naznačuje. Naopak národům více historicky spojeným s chovem koz a ovcí a konzumací jejich produktů tyto specifické vlastnosti sedí. Pokud je tedy člověk citlivý na kravské mléčné, ještě to neznamená, že i kravské kolostrum ho bude iritovat. Množství běžně iritujících mléčných složek je totiž v denní dávce v každém případě stopové. S přímou alergií na kasein nebo laktózu však kolostrum neužívejte.

Více informací o složení a srovnání jiných druhů kolostra si doporučuji dohledat spíše v odborné literatuře než na internetu, zejména pak ne u samotných prodejců, kteří často opravdu nejsou objektivní (resp. řeší nesmysly jako MAKROživiny u produktu dávkujícího se v gramech namísto skutečně důležitých faktorů unikátního kolostra). Já napsal svůj pohled co nejvíce objektivně a pravdivě. Subjektivně mi kravské kolostrum však také sedí nejvíce. Pocitově bezkonkurenční druh na regeneraci, sílu a odolnost proti nemocem. Testoval jsem více než 10 druhů jak v práškové tak zakapslované formě.

Další informace ke srovnání druhů:

kravské kolostrum
je vhodné pro muže, ženy i mládež
je ideální při rekonvalescenci
nejlepší volba pro sportovce a regeneraci, svalovou hmotu
podporuje ženy po porodu (progesteron)
také vhodný pro psy, kočky a jiná domácí zvířata

Zvláštní vlastnosti kolostra krav:

obsahuje nejvíce progesteronu a dokonce i nějaký testosteron

kozí kolostrum
je nejlepší volbou pro starší ženy během menopauzy

Zvláštní vlastnosti kolostra koz:

obsahuje nejvíce estrogenů
je lehčeji stravitelné díky menším proteinům

ovčí kolostrum
je zvláště vhodné pro alergiky
je nejlepší volbou pro kojence a menší děti

Zvláštní vlastnosti kolostra ovcí:

mužské a ženské hormony jsou docela vyrovnané
menší proteiny jsou snadno stravitelné

Kolostrum - zdroj života pro lidi a zvířata

Kolostrum lze považovat za přírodní medicínu. Právní definice hovoří o sekreci zvířat, která je bohatá na protilátky a minerály. Je to však skutečná hojnost různých složek, které jsou svou hustotou a specifičností naprosto jedinečné. Nikde jinde nenajdeme tolik bioaktivních imunitních faktorů a imunologických látek v potravě.

Imunitní systémy savců a lidí jsou velmi podobné. Všechna kolostra tedy obsahují mnoho imunitních faktorů, které nejsou specifické jen pro určité druhy. Proto může být kolostrum přeneseno z jednoho druhu savce do jiného a také na člověka. Z tohoto důvodu mohou lidé těžit třeba z kolostra krav, ovcí, koz apod. skvělým způsobem.

Lidé objevili kolostrum brzy v historii. Před více než 10 000 lety začali naši předci chovat divoká zvířata. Zvýšil se výnos mléka u primitivního skotu a dnes dojnice dávají více mléka a mleziva než sami potřebují. Tele potřebuje 6 litrů kolostra do 12 hodin po narození. Zemědělec nám může zachránit zbylou část z prvních dvou dojení; v průměru zbývá navíc asi 5 litrů kolostra. U ovcí a koz zůstává 1 a 0,5 litru kolostra.

Kolostrum - přírodní lék
Krávy jsou nejčastějším zdrojem kolostra. Ovce a kozy však také dodávají bohaté první mléko, které je primárně alternativou pro alergiky a malé děti. Aby se zajistilo, že žádná z hodnotných složek nebude denaturována, je nezbytné kolostrum zpracovávat co nejjemněji. Kromě toho hraje čas jeho sběru důležitou roli pro kvalitu kolostra. Vysoce kvalitní kolostrum pochází z prvních max. dvanácti hodin po narození, kdy je obsah imunitních faktorů stále velmi vysoký. Poté jejich koncentrace rychle klesá.

Kolostrum - lék nebo jídlo?
Kolostrum je v Evropské unii považováno za jídlo živočišného původu. Podle stávajících potravinových zákonů je zakázáno uvádět možné ochranné nebo léčivé účinky mleziva. Mnoho lidí však důvěřuje tomuto přírodnímu doplňku stravy a svědčí o svých zkušenostech ve zprávách. Zainteresovaným lidem se doporučuje hledat studie kolostra samostatně na www.pubmed.gov. Mezi nimi jsou některé cenné papíry, které mají vysoký vědecký standard. Více níže..

Kolostrum nelze kopírovat
Kolostrum je 100% přírodní, celistvá, nativní a jedinečná látka, kterou nelze kopírovat. První mléko obsahuje minerály a rostlinné látky, které se zvířaty přeměňují na holistickou látku. Kořeny kolostra leží ve třech královstvích: v minerální, rostlinné a živočišné říši.

Krávy, kozy a ovce se tak stávají dárci jedinečného zdroje života, který může poskytnout účinky, jaké nejsou vlastní žádné jiné přírodní látce.

Zatímco minerály, vitamíny a aminokyseliny jsou součástí mnoha rostlinných i živočišných produktů, kolostrum obsahuje složky, které nikde jinde v přírodě nenajdeme. Díky různým imunitním faktorům, jako jsou růstové faktory, protilátky a hormony, je kolostrum neuvěřitelně bohatou a jedinečnou přírodní látkou.

Kolostrum jako přírodní doplněk stravy může být užitečné v preventivním smyslu pro lidi všech věkových skupin.

Obecně se kolostrum krav vyznačuje vysokým obsahem protilátek. Toto „kravské zlato“ není jen tak k dispozici na přání, a proto je opravdu velmi vzácné. Je vždy provázané s každým novým životem telat. Kolostrum je vzácný přírodní poklad!
Tele během těhotenství nepřijímá prakticky žádné imunoglobuliny. Vzniká bez aktivní imunitní ochrany. Úplný imunitní systém matky se všemi jejími imunitními faktory se až při prvním sání kolostra převede na tele. To zaručuje novorozenci optimální začátek života.

 Protože většina imunitních faktorů není druhově specifická, lze je také přenést na člověka. Velké proteiny, jako jsou protilátky, rozvíjejí svůj účinek v gastrointestinálním traktu, zatímco menší imunitní faktory, jako jsou hormony, mohou být absorbovány do krve.

Proč může farmář sbírat kolostrum pro produkci tohoto výrobku?

Výtěžek mléka dojnic se v průběhu desetiletí zvýšil - a také množství mleziva. Krávy našich dodavatelů dávají průměrný přebytek 5 litrů kolostra během prvních 12 hodin po narození. Ujišťujeme tedy, že nejprve vždy získá svůj podíl.

Nutriční hodnoty, složení a specifikace unikátního obsahu:

Kolostrum obsahuje neuvěřitelnou škálu různých složek s imunogenními účinky. Tato paleta imunitních schopností je jedinečná pro jakékoli jídlo.

Nejzajímavější jsou četné imunitní faktory. Jedná se o bioaktivní látky, které mohou přímo ovlivnit imunologické procesy: protilátky (= imunoglobuliny), růstové faktory, hormony a cytokiny. Kolostrum samozřejmě obsahuje také různé vitamíny, enzymy a minerály, jakož i všechny aminokyseliny.&n

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: