Kostarika Hacienda Sonora - zrnková, 250 g

Neohodnoceno
Značka: Aromaniac
295 Kč / ks
Skladem
Možnosti doručení
Pomeranč | Rozinky | Hořká čokoláda ~ pražená na espresso

Detailní informace

Detailní popis produktu

Exkluzivní výběrovka Exclusives

Kostarika Hacienda Sonora pochází z řady Exclusives, ve které najdete jen ty nejkvalitnější výběrové kávy. Každá z nich má svůj vlastní charakter. Světlé pražení nechává naplno rozvinout veškeré tóny ‒ včetně těch kyselých.

Tady máte srovnání všech řad naší pražené kávy. Kdybyste si náhodou nebyli jistí, jestli je tohle váš šálek kávy.

Rodinná farma ve stínu panenské přírody

Celých 20 % rozlohy tvoří divoké lesy, které slouží jako útočiště původním druhům zvířat. Rozmanitý ekosystém zlepšuje vlastnosti bohaté vulkanické půdy, a tak se tu ve stínu daří více než 20 odrůdám kávovníků.

Ty se tu ale ve velkém pěstují teprve od 70. let, kdy farmu Hacienda Sonora zdědil Alberto Guardia. Na sklonku milénia k ní přidružil i vlastní zpracovatelský závod. Díky tomu má perfektní kontrolu nad kvalitou zrn. A navíc tak mohl být mezi prvními, kteří se zaměřovali na v té době neobvyklé metody zpracování.

A právě honey (tzv. medová) metoda propůjčuje naší Kostarice jedinečnou chuť. Kávové třešně se po vytřídění oloupají. Na kávě se nechá část dužiny, která obsahuje vysoké procento cukru. Během sušení tak dochází k fermentaci. Celý proces je velice citlivý – nezralé plody nebo přílišné kvašení můžou zničit výslednou chuť. Proto se zrnka neustále kontrolují a během sušení otáčejí.

Co byste o kávě měli vědět?

  • Odrůda: Red Catuai
  • Oblast: Carrillos Alto a Sonora
  • Nadmořská výška: 1 300 m n. m.
  • Období sklizně: říjen–březen
  • Metoda zpracování: honey (medová)
  • Stupeň pražení: 90±5 Agtron (Very light brown)

Jak tedy chutná?

Z šálku ucítíte aroma lískových oříšků a čokolády. Sladkou chuť kakaového krému perfektně vyvažují tóny pomerančů a hořkost kakaa. Celkově je káva lehce krémová s intenzivní kakaovou dochutí. Její chuťový profil skvěle funguje v espressu a nápojích z něj.

Pražiči radí...

„Kostarika udělá při přípravě espressa v šálku největší parádu mezi 3. a 4. týdnem od upražení. Naplno se v té době rozvine chuť i aroma.“

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: