Etiopie Wendo - zrnková, 250 g
Detailní popis produktu
Exkluzivní výběrovka Exclusives
Etiopie Wendo pochází z řady Exclusives, ve které najdete jen ty nejkvalitnější výběrové kávy. Každá z nich má svůj vlastní charakter. Světlé pražení nechává naplno rozvinout veškeré tóny ‒ včetně těch kyselých.
Tady máte srovnání všech řad naší pražené kávy. Kdybyste si náhodou nebyli jistí, jestli je tohle váš šálek kávy.
Upřímný zájem o kvalitu i farmáře
I když Asefa Dukamo vlastní místní závod teprve 2 roky, povedlo se mu výrazně zvýšit kvalitu vyvážených zrn. Nejen, že zefektivnil procesy zpracování, ale aktivně se taky zapojuje do vzdělávání místních farmářů. A celkově jejich života. Pomáhá jim se zajištěním dostatečné zdravotní péče a díky výkupu napřímo nabízí nadstandardní ceny.
Káva se zde pěstuje ve vysokých nadmořských výškách v povodí řeky Gidabo. Živiny čerpá z červené jílovité půdy, která je pro tuto oblast typická. Ve stínu vysokých lesů tak zrnka získávají svou typickou svěží chuť.
Jak se Kolumbie Etiopie Wendo zpracovává?
Prvotní třídění plodů z původních, tzv. heirloom odrůd probíhá ve vodě. Plovoucí třešně se oddělí a vhodné kusy se vyloupají. Zrnka se pak nechávají 24 hodin fermentovat ve vodě, než se přesunou do promývacích kanálů. Jakmile se odstraní i poslední zbytky dužiny, rozprostřou se na slunci a pomalu schnou.
Co byste o kávě měli vědět?
- Odrůdy: Heirloom
- Oblast: Aleta Wendo, Sidama, Etiopie
- Nadmořská výška: 1 950–2 000 m. n. m.
- Období sklizně: listopad–leden
- Metoda zpracování: promytá
- Stupeň pražení: 90±5 Agtron (Very light brown)
Jak tedy chutná?
Z šálku vás ovane příjemné aroma čaje s citronem. Výraznější svěžest bergamotu vyvažuje smetanová sladkost. Přesto tělo kávy působí lehce. Hořkost je takřka neznatelná, ale můžete v ní cítit náznak čaje.
Pro koho jsou Exclusives kávy?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.